dnes je 22.5.2024

Nejnovější

Prodej ovoce a zeleninyGarance

21.5.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

... U nabízeného zboží v prodejní místnosti, jako je ovoce a zelenina, musí být v těsné blízkosti země původu a odrůda? U kterých druhů musí být uvedena např. i třída jakosti. Je povinnost uvádět i minimální trvanlivost? Anebo je to stejné jako u nebaleného pečiva, kde se trvanlivost také neudává? Ale pokud ...

Tip na výlet: Putování za loštickým tvarůžkem až na prohlídku muzea

21.5.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tip na výlet: Putování za loštickým tvarůžkem až na prohlídku muzeaOlomouc, 21. května 2024 – Milovníci Olomouckých tvarůžků a turistiky si tento víkend přijdou na své. V sobotu 25. května se uskuteční již 46. ročník oblíbené akce Putování za loštickým tvarůžkem. Startuje se od 7.00 do 10.00 hodin v Lošticích a na výběr…

Turecký chovatel pouští slepicím Mozarta, aby snášely více vajec

21.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Turecký chovatel pouští slepicím Mozarta, aby snášely více vajecFarmář na jihovýchodě Turecka začal pouštět slepicím klasickou hudbu, aby snášely více vajec, informoval turecký deník Daily Sabah. Podle něj byl turecký senior s experimentem úspěšný.

2024/1047, Nařízení Komise (EU), povolující uvedení na trh sodné soli 3?-sialyllaktózy jako nové potravinyGarance

20.5.2024, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropská komise PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1047 ze dne 9. dubna 2024 kterým se povoluje uvedení na trh sodné soli 3′-sialyllaktózy vyrobené s použitím odvozeného kmene Escherichia coli W (ATCC 9637) jako nové potraviny a kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2017/2470 (Text s významem pro EHP ...

Vyžadování průvodních dokladů při uvádění vinařských produktů do oběhu

20.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Vyžadování průvodních dokladů při uvádění vinařských produktů do oběhuPovinnost zajistit identifikovatelnost a sledovatelnost produktu je obecně stanovena v čl. 18 nařízení (ES) č. 178/2002.

2024/1045, Nařízení Komise (EU), měnící metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu niklu v potravináchGarance

17.5.2024, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropská komise PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2024/1045 ze dne 9. dubna 2024 kterým se mění nařízení (ES) č. 333/2007, pokud jde o metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu niklu v potravinách, a kterým se mění některé odkazy (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu o ...

Jak poznáte kvalitu? Snadno!

17.5.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Jak poznáte kvalitu? Snadno!Odpovědným výběrem surovin můžeme dosáhnout pozoruhodných výsledků. Kvalita surovin je totiž základem každého chutného jídla a může mít vliv i na naše zdraví. Je důležité nejenom dbát na to, aby byly suroviny čerstvé, ale také věnovat pozornost tomu, odkud…

více článků
Nejčtenější

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění:         Úřední věstník     No   page   date   ?M1   NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008,     L 277 ...

Podmínky úchovy a zpracování vajecGarance

14.7.2015, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vaječné výrobky lze vyrábět pouze v prostorách, které splňují všeobecné hygienické podmínky a byly schváleny orgány veterinárního dozoru (KVS). Rozměry musí odpovídat kapacitě výroby. Musí být odděleny prostory s odlišnými mikroklimatickými podmínkami a nesmí…

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Ošetřování potravin ionizacíGarance

8.2.2022, Ing. Irena Michalová, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ošetření potravin ionizací (synonyma: ozařování potravin, ionizace) je jedním z uznávaných a používaných způsobů ošetření potravin vedoucích ke snižování přítomnosti mikrobiálních patogenů nebo škůdců v potravinách. V literatuře se můžeme setkat i s pojmem…

HACCP: Systém kritických bodůGarance

18.11.2012, RNDr. Petr Valošek, Zdroj: Verlag Dashöfer

Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…

více článků
Nejnovější právní předpisy
  • 10/2024 Sb. novela nař. vl. č. 481/2012 Sb. (vyšlo dne: 24.1.2024 v částce č. 10)
  • 13/2024 Sb. o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy (vyšlo dne: 26.1.2024 v částce č. 13)
  • 124/2024 Sb. novela zák. č. 634/1992 Sb. (vyšlo dne: 21.5.2024 v částce č. 124)
Anotace právních předpisů
Semináře - aktuální nabídka

Označování potravin 2024

12.6.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ing. Tereza Fišerová, Mgr. Ing. Eva Singrová, Ing. Kamila Lacinová

Nejčastější dotazy, které k nám přicházejí, se týkají označování potravin. Jsme připraveni vám poradit, vše vysvětlit a představit vám novinky z této oblasti.

Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-Score

18.9.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada institucí volá po jeho zakotvení do evropské legislativy. Mnozí ale považují takovéto výživové hodnocení potravin za příliš zjednodušující. Proto byl původní obecný algoritmus výpočtu novelizován, aby se do hodnocení zahrnuly i další faktory.

Výroba potravin 2025

24.10.2024, Praha, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D., Ing. David Zima, Mgr. Ivana Mičkalová, Mgr. Adéla Paďourková, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Ing. Marie Tichá, Ing. Pavla Blackmore, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Ing. Magdaléna Hrubá, Ing. Anna Malenová

Připravte se na témata, která hýbou potravinářským sektorem. Nebude chybět reporting udržitelnosti dle požadavků obchodních řetězců, shrnutí toho co nás čeká s tématem ESG v roce 2025, také to, jaké jsou možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami a nebude samozřejmě chybět ani se vším tím související posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu (LCA). Dále se budeme věnovat nejnovější ČR a EU legislativě, ale také biopotravinám, které jsou považovány za špičku ledovce tzv. ekologické zemědělství. Neopomeneme trendy ve výrobě potravin, zaměříme se na optimalizaci postupů při stanovení trvanlivosti potravin a probereme možnosti využití umělé inteligence.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty 1.1.2023 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

20.5.2024 -

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.1.2024 -
Zákon o veterinární péči 1.1.2024 -
Spolupracujeme

Nahrávám...
Nahrávám...